Prelazak na ljetne gume: kada i zašto staviti ljetne gume te kako čuvati zimske gume ljeti

Vozači su često u nedoumici kada krene toplije vrijeme – kada se stavljaju ljetne gume tj. kada zimske gume zakonski više ne moraju biti u upotrebi?  Ako ne znate ni kako pravilno skladištiti zimske gume i gdje ih čuvati, sve odgovore i rješenja možete naći u ovom tekstu.

Mnogi razmišljaju da je najbolje ostaviti zimske gume, jer su definitivno “bolje” i novije od ljetnih, no to je

U ovom tekstu ćemo se baviti sljedećom tematikom: kada staviti ljetne gume na automobil, je li prelazak na ljetne gume obavezan, kako prepoznati ljetne gume, koje su njihove oznake i zašto je važno da ih zamijenimo. Ako stavljate ljetne gume, zakon je također propisao neke stvari, o kojima ćemo na samom kraju ovog teksta. Nikako ne stavljajte ljetne gume prije 15.4. jer vam Kasko neće isplatiti novac u slučaju štete!

Kada staviti ljetne gume?

Što se tiče zamjene zimskih guma za ljetne, većina ljudi se ravna datumom od kojeg zimske gume više nisu obavezne, tj. od 15.4. Iako zakon ne nalaže da se ljetne gume moraju staviti 15.4., svakako će vam gume biti zahvalne ako ih mijenjate s tim datumom ili čim zatopli, no nikako prije tog datuma ni predugo nakon. 

Nije rijetkost da vozači ostave zimske gume kroz cijelo ljeto zato što su kvalitetnije i zato što zakon to ne zabranjuje – no time čine veliku pogrešku.

Činjenica je kako zimske gume jesu bolje od ljetnih, ali samo u zimskim uvjetima na cesti, i pritom ne mislimo samo na snijeg i led, već i niske temperature.

U nekoliko navrata pisali smo o kvaliteti zimskih guma i sigurnosnim razlozima zbog kojih su nužne u zimskim mjesecima, ali to pravilo nikako ne vrijedi u ljetnim mjesecima, odnosno prilikom toplijeg vremena.

Razlika je velika, a materijal je samo jedan čimbenik koji utječe na sigurnost u vožnji.

Zimske gume mnogo su mekše i elastičnije, odnosno smjesa je konfigurirana tako da se u zimskim mjesecima neće stvrdnuti.

Stoga prilikom vožnje za vrijeme niskih temperatura one bolje prianjaju za podlogu, a vožnja je neupitno sigurnija.Prelazak na ljetne gume je bitan radi vaše sigurnosti.

Zašto staviti ljetne gume?

No, kada krenu ljetni mjeseci, karakteristike zimskih guma više ne mogu pratiti temperaturnu razliku, stoga upravo ljetne gume, koje su tvrđe i čvršće pružaju mnogo bolje uvjete i sigurniju vožnju.

Za usporedbu, u ljetnim mjesecima sa zimskim gumama na vašem vozilu, put kočenja mogao bi se drastično produžiti.

Dakle, što se sigurnosti tiče, vožnju u ljetnim mjesecima prilagodite uvjetima na cesti, stoga zimske gume u tom periodu nikako nisu preporučljive.

Ako pogledamo ekonomsku optimizaciju, onda logično možemo zaključiti kako zimske gume u ljetnim mjesecima čine veći trošak.

Kako smo naveli, zbog svojeg sastava materijala i prilikom zagrijavanja podloge, one se znatno brže troše, a zbog promjene strukture one u zimi više neće reagirati kao kvalitetno skladištene i čuvane zimske gume.

Kako razlikovati ljetne i zimske gume?

Ljetne gume nemaju posebnu oznaku, ali ih je vrlo lako prepoznati po manjim ripnama (profiliranim utorima gume) i drugačijem dizajnu.

Ako znate oznake za zimsku i univerzalnu gumu, onda eliminacijom otkrijete i ljetnu gumu.

Gume koje na sebi nose oznaku M+S (Mud + Snow), mogu označavati cjelogodišnju gumu, ali i zimsku gumu.

Razlika je u tome što će zimska guma pored te oznake imati označenu pahuljicu snijega.

Cjelogodišnje gume ipak mogu poslužiti kao kratkoročno rješenje, ali u zimskim mjesecima, odnosno ispod 7 stupnjeva Celzija one ne reagiraju dobro kao zimske, a u ljetnim (iznad 7 stupnjeva), one reagiraju lošije no ljetne gume.

https://automobili.hr/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *