Znate li kad su gume stare?

Starost gume lagano se provjeri putem DOT broja koji se nalazi na svakoj gumi pa tako recimo broj 2214 označava da su proizvedene u 22 tjednu 2014. godine

Usezoni promjena guma zimskih ljetnima ili obrnuto, “iz ormara” se uvijek izvlače  “informacije” o starosti guma. Tada neki kupcima savjetuju da pri kupnji zahtijevaju “nove, svježe” proizvode i provjeravaju datum proizvodnje na gumi. Na takve teme reagirali su stručni gumarski časopisi, nacionalne udruge distributera, odnosno vulkanizera u najvećim europskim državama, ali i sami proizvođači guma. Upozoravaju na to da autogume nisu pokvarljiva roba i da neki članci zavode kupce. Svim je odgovorima zajednička činjenica da s jedne strane ističu važnost uvjeta u kojima se gume čuvaju, a s druge strane u nacionalnim zakonodavstvima, odnosno drugim službenim dokumentima traže krajnji rok od datuma proizvodnje u kojemu guma mora biti prodana. Razjasnimo dilemu.

Mišljenje svjetskoga stručnog udruženja

Svjetsko udruženje proizvođača guma i naplataka (European Tyre and Rim Technical Organization, ETRTO) u svojoj službenoj publikaciji navodi preporuke o čuvanju automobilskih guma, zračnica i štitnika. Dokument doduše nema zakonsku pravovaljanost, ali se u praksi njegove upute mogu pratiti bez nedoumica. Preporukama se ne određuje konačni rok u kojemu guma mora biti prodana, ali se govori o pravilnome čuvanju guma da bi one zadržale svoje značajke. Pravilno skladištenje između ostaloga osigurava zaštitu od visoke temperature, odnosno od prevelikih oscilacija temperature, vlažnosti, ozona, UV-zraka, ulja i agresivnih kemikalija. Slične savjete možete naći u tehničkim uputama jamstvenoga lista prigodom kupnje guma robnih marki Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda ili Debica.

Najvažnije je pravilno čuvanje

Pravilno čuvane gume zadržavaju, dakle, svoja prvobitna svojstva. Valja međutim upozoriti da se neka svojstva gume tijekom uporabe naravno mijenjaju zbog sporog, ali stalnog habanja, odnosno smanjivanja dubine kanala u dezenu gaznoga sloja. Neka se svojstva s vremenom pogoršavaju, a druga poboljšavaju. Na primjer: otpor na akvaplaning i otpor na habanje na mokroj cesti općenito se smanjuju, a upravljivost na suhoj cesti i stupanj istrošenosti optimiziraju. Vozači će prema zdravome razumu prilagoditi vožnju s obzirom na istrošenost guma na  vozilu

Zaključak

Guma koja je stara do 5 godina od datuma proizvodnje, a ispravno je skladištena, smatra se novom gumom. Preporučuje se ne koristiti gume starije od 10 godina. Vremenski rok garancije za nove gume počinje njihovom kupnjom.

https://www.vecernji.hr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *